Nie ma chyba nikogo kto nie słyszał by o niemieckim święcie piwa, które każdego roku odbywa się na przełomie września i października w Bawarii a dokładnie w przepięknym Monachium. Chodzi oczywiście o Oktoberfest, który ma ponad 200 letnią historie a każdego roku przyciąga do tego przepięknego miasta kilkanaście milionów piwoszy z całego świata. Zresztą Niemcy są prawdziwymi mistrzami spożycia chmielowego trunku z ilością ponad 110 litrów piwa na głowę mieszkańca. Oczywiście takiej imprezy pozazdrościły Bawarii inne regiony i miejscowości dlatego na mniejszą skalę Oktoberfest odbywa się w całych Niemczech. Wszystkich jednak przebija Berlińska piwiarnia i restauracja Hofbrau Wirtshaus Berlin w okolicach Alexanderplatz gdzie oczywiście serwowane jest bawarskie piwo.
W środku znajdziemy sklep z pamiątkami oraz turystów robiących zdjęcia. Mimo tego hala ta posiada swój niepowtarzalny klimat. Oryginalny wystrój, muzyka na żywo, pracownicy w tradycyjnych strojach - nawet jeśli nie planujemy usiąść przy stole warto zajrzeć do środka. Jeśli jednak chcielibyśmy skosztować tam lokalnego piwa najlepiej przyjść przed 17:00, później może być trudno o miejsce. Najweselej i najgwarniej jest w piątek i sobotę wieczorem. Dostanie się do środka około godziny 19.00 – 22.00 jest bardzo ciężkie dlatego od lat dla naszych klientów rezerwujemy wcześniej miejsca.
Atmosfera w środku jest bardzo wesoła i przyjazna. A w miarę upływającego czasu i wypijanego piwa robi się jeszcze sympatyczniej. Zwłaszcza że małe piwa mają pojemność 0,5 litra a piwa zwykłe to 1 litr. Każdy stolik ma swojego kelnera lub kelnerkę oczywiście w stroju bawarskim. Panowie – nie polecamy tylko koszul w niebieską kratkę – inni goście będą Was cały czas prosić o piwo J. W czasie pobytu towarzyszy nam muzyka w bawarskich i międzynarodowych klimatach. Parkiet należy do jednego z najmniejszych jakie widziałem w tak dużym lokalu ale i tak zawsze wszyscy pragnący potańczyć znajdą na nim miejsce.
Oczywiście podczas kilkugodzinnego pobytu warto wzmocnić siły zaczynając od tradycyjnego Wiesn-Hendl (grillowanego kurczaka) oraz Brezn (ogromnego precla). Godna polecenia jest Weisswurst (kiełbasa). Na deser spróbuj słodkich bułek, piernika, oraz tradycyjnych ciast np. Apfelstrudel (niemiecka szarlotka). Ale oferta jest znacznie szersza i każdy znajdzie dla siebie cos pysznego.
W miarę upływającego czasu część gości zmęczonych tańcami i piwem opuszcza lokal a po godzinie 23:00 – 24:00 zostają najwytrwalsi. Za to z całego Berlina napływają kolejni gości którzy wiedzą że w tym miejscu zabawa trwa do naprawdę późnych godzin nocnych a właściwie porannych.
Jeżeli chcesz poczuć klimat Oktoberfest a nie masz czasu wybrać się aż do Monachium to polecamy Berlin i Hofbrau Wirtshaus. Na pewno nie pożałujesz.